Laddar
budget

Vad är en budget och hur hjälper den att förbättra min ekonomi?

En budget kan vara några olika saker men i grund och botten handlar det om att göra en uppställning över kostnader så att man på ett bra sätt kan se vad saker och ting kostar och hur väl man kan hålla sig inom ramarna för de pengar man har att röra sig med.

Om man har ett projekt av något slag – t ex om man ska spela in en film – så gör man en budget innan man sätter igång med projektet. Vanligen har man en viss mängd pengar att använda till allting som ska göras på filmen och då behöver man fundera ut hur mycket saker och ting kommer att kosta på ett ungefär och hur man ska lyckas hålla sig inom under det belopp man har på bankkontot.

När man gör en budget (eller en budgetkalkyl) för sin egen ekonomi är principen densamma men oftast handlar det om att göra en uppställning över de kostnader man vet att man har, t ex genom att kolla på de föregående månaderna och se hur mycket saker och ting kostat. Du behöver inte fundera så mycket framåt i tiden utan nöja dig med att göra en ordentlig genomgång av dina utgifter så att du vet hur mycket pengar som går åt varje månad.

Hur blir jag hjälpt av detta?

Vitsen med att göra en budget är för det första att få en bra överblick över sin ekonomi. Genom att ställa upp alla utgifter i ett dokument och räkna ihop dem kan man se hur mycket pengar som totalt går åt varje månad. Du lägger då även in alla inkomster (t ex lön och bidrag) för en månad och sen kan du enkelt se hur mycket pengar du har över / går back varje månad.

Det är bra att få en sån här överblick då det gör att man kanske inser att man har för stora utgifter i förhållande till sina inkomster och att det inte riktigt håller i längden att leva som man gör. En budget är dock även bra eftersom man snabbt kan se vart pengarna tar vägen och vilka de stora bovarna är. Kanske är det avbetalning på lån, försäkringar, bilkostnader, matkostnader, klädköp eller fest och nöjen som drar en massa pengar. Oavsett vad det är har man nu chansen att gå igenom de största posterna och se om det finns något sätt att minska dem.

Vissa saker så som nöjen, kläder och fest kan man givetvis dra ner på väldigt mycket om man inser att det inte finns tillräckligt med pengar för att det ska funka. Det handlar då bara om att prioritera viktigare saker. När det gäller kostnader för sådant som man måste ha är det svårare men en bra budget gör ändå att man kan se vilka poster som är ovanligt höga och då kan man börja titta över dem och se hur man kan minska dem. Kanske skaffa billigare försäkringar, börja äta lite billigare eller dra ner på användandet av bilen.

En budget är det första steget att ta när man vill få ordning på en skakig ekonomi. Utan en bra överblick och utan koll på vart pengarna tar vägen är det väldigt svårt att spara. Med hjälp av sin budget kan man ta kontroll över sina pengar och börja arbeta på att minska kostnaderna.